Parené knedle a buchty

dscf2668

Recept je na 1kg múky, na fotkách je robené cesto z 1,5kg múky. Cesto je vypracované v pekárni program iba miešanie (bez prípravy kvásku a bez kysnutia), môžete si ho vypracovať aj v robote, alebo ručne. Knedle sú parené v parnej rúre, program vlhká para 96⁰. Môžete ich pariť aj na vode v paráčiku, v takom prípade z 1kg cesta vyjde 6 knedlí, buchiet podľa veľkostí. Nezabudnite si naolejovať parák, hrniec a aj knedle medzi sebou, aby sa Vám nepolepili. Do parnej rúry nám vojdu dve celé knedle + na ďalšie police aj buchty ako je na fotkách.

 

Potrebujeme:

  • 1 čerstvé droždie
  • 3 lyžice polievkové cukru
  • 1 stredné vajce
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 1-2dcl vlažnej vody podla potreby
  • 500g hladkej múky
  • 500g polohrubej múky
  • 1-2 lyžičky soli, podľa toho či ideme robiť aj buchty
  • 1 kávovú lyžičku sušeného droždia
  • 1,5 suchého rožka
  • olej na potretie
  • plnka do buchiet (lekvár, nutela, mak,…)
  • na posypanie buchiet: maslo, cukor, granko, mak,…

Postup:

dscf26281. Do pekárne, mixéru, alebo misy dáme na spodok droždie, cukor, vajcia. Prilejeme vlažné mlieko a trochu vody. Nasypeme obe múky, do stredu múky urobíme dierku a do nej zahrnieme sušené droždie. Do rohu nasypeme soľ. Vypracujeme hladké cesto, cesto by malo byť vláčnejšie nakoľko do neho idú ešte suché rožky. Keď do neho pichnete prstom musí byť jemné a pevné. Po vypracovaní cesta pridáme do neho nakrájané rožky, aj s omrvinami, ktoré nám vzniknú pri  krájaní. Cesto ešte prepracujeme. Nejedná sa o klasické žemľové cesto, čiže nám nevadí že sa v ceste rožtek rozpadne, ale malé kúsky v ňom nevadia.

dscf26362. Cesto necháme kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste (na peci, radiátore, na slnku). Keď nám cesto nakysne preklopíme ho na po múčenú  pracovnú dosku, a ešte ho ručne prepracujeme. Necháme ho ešte oddýchnuť na 15min.

dscf2649

 

 

3.Cesto si rozdelíme, podľa toho čo ideme robiť, nám vyšlo z 1,5kg múky 2 veľké knedle a 6 buchiet. Knedle z hrudy cesta ručne ušúlame do potrebného tvaru. Buchty vyvaľkáme a nakrájame na štvorce. Potom ich naplníme plnkou a zabalíme. Buchty aj knedle kladieme na vymastený plech, alebo tanier. Necháme ich ešte 15-20 min kysnúť.

dscf2659

 

4. Potom ich paríme 30-40 minút v pare, v závislosťi od veľkosti cesta, naše sa parili 40 min. V hrnci paríme 25-30min. Hneď po otvorení hrnca a rúry knedle a buchty popicháme ostrou vydličkou na mäso, aby z nich mohla uniknúť para, inak sa nám sfúknu. Buchty stačí pichnúť raz, knedle po celej dĺžke. Potom knedle vyberieme a po trieme olejom. Buchty potrieme maslom a posypeme cukrom, grankom, alebo makom s cukrom. Ako má kto má rád.

Dobrú chuť!

fotky sú radené od poslednej

Tags - značky, , ,

Nekomentovať.

Leave a Reply